[...] w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą stanowić świetną przekąskę w ramach diety odchudzającej. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk, oraz witaminy, w tym witaminę E i witaminę B6. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty bez zbędnych dodatków, czyli opierające się w 100% na czystym maśle orzechowym. Smaczna i [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] sytuacja ma się z witaminą D. Jeśli codziennie, przez dłuższy czas wystawiasz swoją skórę (nieodsłoniętą) na działanie promieni słonecznych, zapewne nie posiadasz braków tej witaminy. Nasz organizm potrafi bowiem sobie wytwarzać ją sam z promieniowania słonecznego. Jeśli większość dnia przebywasz w pomieszczeniach albo jeśli pracujesz na zewnątrz [...]
[...] je zgodnie z zaleceniami. Niestety nie ma drogi na skróty. Suplementy to nie tylko środki wspomagające odchudzanie, kształtowanie sylwetki czy dodające energii. To także witaminy i minerały, adaptogeny, czyli grupa suplementów uzupełniająca braki w diecie. Odżywka białkowa To chyba najpopularniejszy i najczęściej kupowany suplement. Jest to [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy klasyfikują niepoprawnie PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc pod uwagę wszystko, jest on [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] sportach wytrzymałościowych, czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w gramach na kilogram masy ciała, jakie powinniśmy dostarczyć w naszej diecie, jednak myślę, że nie ma co wychodzić z tego typu [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] wartości dla człowieka i najlepszej przyswajalności). Soki nie są źródłem protein, białka są tam pomijalne (nieistotne ilości, np. <0,5 g w 100 g). Soki nie są źródłem witaminy B12 (zawierają ją np. mięso, produkty mięsne) oraz wielu innych niezbędnych związków. Problem nr 2. Diety niskokaloryczne (np. dostarczające 800-1200 kcal dziennie) [...]
[...] ALLNUTRITION - VitaminALL Vitamins & Minerals 60 kapsułek VITAMINALL VITAMINS & MINERALS to kompleksowy preparat zaspokajający zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały. Dawkowanie: porcję witamin zjadamy wraz z posiłkiem bogatym w tłuszcze np. do śniadania. ALLNUTRITION Green Tea 90 kapsułek Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
[...] myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie jesienno-zimowym. Drugą natomiast myślą najczęściej jest słynne działanie antyoksydacyjne witaminy C, czyli przeciwdziałające nadmiernemu uszkodzeniu komórek ciała przez wolne rodniki, które powstają w dużej ilości między innymi w wyniku treningów. Choć oczywiście [...]
[...] względu na roślinne pochodzenie, są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie niskiego spożycia witaminy B12 i wapnia. Najprawdopodobniej duży dowóz kwasów omega-6, przy niskiej [...]
[...] Poza tym niedobór żelaza nie jest jedyną przyczyną niedokrwistości. Mogą nią być zaburzenia gospodarki żelaza, niedobór erytropoetyny, choroba szpiku kostnego lub niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Już zupełnie abstrah**ąc od kwestii żelaza, niski poziom erytrocytów skutecznie zwiększą sterydy anaboliczno-androgenne (szczególnie [...]
[...] w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc to wszystko pod uwagę - jest on [...]
Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem Ashwagandha [...]
[...] zapalnego u sportowca. 4. Umiarkowane dawki witamin A, C, E – sprzyjają redukcji stanu zapalnego (ale nadmiar hamuje adaptację do wysiłku, więc jeżeli już suplementujesz witaminy, rób to z głową). 5. Jeśli wracasz do aktywności fizycznej po wakacjach, zastosuj minimalną objętość i intensywność treningu (np. FBW, 2 serie na partię, ciężar 50% [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku 13-17 lat wykazano, że im więcej w diecie było owoców i warzyw, czyli źródeł kwasu foliowego i witaminy C, tym występował niższy stan zapalny. Najwięcej kwasu foliowego (witaminy B9) dostarczają: liście (szpinak, trawy), zielone warzywa liściaste, przetwory zbożowe, [...]